top of page

Algemene voorwaarden

Identiteit van de onderneming

22.COM BV (ondernemingsnummer BE 0695.554.138) is een besloten vennootschap naar Belgisch recht, gevestigd te Hendrik Consciencestraat 12A, 8800 Roeselare, België. Voor vragen of opmerkingen is de onderneming bereikbaar op het bovenstaande adres. (Hierna: “de Onderneming” of “22.COM BV”).
 

Toepasselijkheid

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle lidmaatschaps- en abonnementsovereenkomsten die u afsluit met 22.COM BV en op alle fysieke fitnessdiensten en faciliteiten die de Onderneming aanbiedt in haar fitnessclub. Door het aangaan van een lidmaatschap erkent het lid (hierna ook “u” of “lid”) deze voorwaarden te hebben gelezen en te aanvaarden. Afwijkende voorwaarden van het lid worden niet aanvaard, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk overeengekomen.
 

Abonnementsformules

22.COM BV biedt de volgende lidmaatschapsformules aan, telkens voor onbeperkt gebruik van de fitnessfaciliteiten tijdens de openingstijden van de club:

  1. Milon Maand – Dit is een abonnement van onbepaalde duur met maandelijkse betaling en kan maandelijks worden opgezegd. Er is geen minimumduur en geen inschrijvings- of opstartkosten van toepassing. U heeft onbeperkt toegang tot de club en kunt op elk moment uw abonnement beëindigen zonder opzegtermijn of verbrekingsvergoeding.

  2. Milon 6 Maand – Dit is een abonnement met een vaste initiële looptijd van 6 maanden. Tijdens deze eerste 6 maanden bent u gehouden aan het contract en is reguliere opzegging niet mogelijk (behoudens de bijzondere opzeggingsgronden vermeld in deze voorwaarden). Na afloop van de 6 maanden wordt het abonnement stilzwijgend verlengd voor onbepaalde duur, waarbij het lidmaatschap maandelijks opzegbaar wordt zoals bij de Milon Maand formule. Er zijn geen opstartkosten verbonden aan deze formule.

  3. Milon Jaar – Dit is een abonnement met een vaste initiële looptijd van 12 maanden. Tijdens deze eerste 12 maanden kan het contract niet voortijdig worden beëindigd door het lid (behoudens de bijzondere opzeggingsgronden hieronder). Na afloop van de 12 maanden wordt het contract stilzwijgend omgezet in een abonnement voor onbepaalde duur dat vervolgens maandelijks opzegbaar is (zoals Milon Maand). Ook voor deze formule gelden geen inschrijvings- of opstartkosten.
     

Wisselen van formule: Het is mogelijk om in overleg van abonnementsformule te veranderen. Een overstap naar een formule met langere looptijd (bijv. van Milon Maand naar Milon 6 Maand/Jaar) kan op elk moment plaatsvinden, waarbij een nieuwe overeenkomst voor de betreffende duur wordt aangegaan. Een overstap naar een kortere looptijd of een voortijdige beëindiging van een lopende vaste termijn is in principe niet toegestaan, tenzij dit gebeurt conform de opzegvoorwaarden of uitzonderingsgevallen voorzien in deze algemene voorwaarden.
 

Lidmaatschap en leeftijd

Lidmaatschap staat open voor alle leeftijden; er is geen vaste minimum- of maximumleeftijd. Minderjarigen (jonger dan 18 jaar) kunnen echter alleen lid worden mits schriftelijke toestemming van een ouder of wettelijke voogd. Een door een minderjarige zonder ouderlijke toestemming ondertekend contract kan immers als ongeldig worden beschouwd

 

. De ouder/voogd dient de overeenkomst mee te ondertekenen en is mede aansprakelijk voor de naleving van de verplichtingen (inclusief betaling) van het minderjarige lid.

 

Elk lidmaatschap is persoonlijk en niet overdraagbaar. Het lid krijgt desgevallend een persoonlijke lidkaart of identificatiemiddel, dat bij elk bezoek aan de fitnessclub kan worden gevraagd. Het lid verbindt zich ertoe correcte informatie te verstrekken bij de inschrijving (naam, adres, contactgegevens, geboortedatum, etc.) en wijzigingen hierin tijdig door te geven.

Bij inschrijving bevestigt het lid dat hij/zij fysiek gezond is en medisch geschikt om te sporten. Indien u twijfelt over uw gezondheidstoestand, raadpleeg dan vooraf een arts. Het gebruik van de faciliteiten is steeds op eigen risico van het lid; de Onderneming adviseert om de instructies van trainers op te volgen en de fitnessapparatuur op een verantwoorde manier te gebruiken om risico’s te beperken.

​

Prijzen en betalingsvoorwaarden

Alle abonnementstarieven worden duidelijk gecommuniceerd via de tarieflijst van de Onderneming. Deze tarieven zijn all-in en inclusief btw; er zijn geen verborgen kosten. Eventuele eenmalige kosten (zoals een ledenpas) zullen apart vermeld worden indien van toepassing. 22.COM BV houdt haar prijslijst up-to-date en stelt deze permanent ter beschikking van consumenten, zowel in de club als op de website

 

Betalingstermijn: Lidgeld voor abonnementen dient bij vooruitbetaling te worden voldaan. Maandelijkse abonnementsbijdragen worden bij aanvang van iedere abonnementsperiode (bijv. maandelijks) gefactureerd of automatisch geïnd. Bij de formules Milon 6 Maand en Milon Jaar kan de betaling eveneens gespreid per maand gebeuren (via domiciliëring of elektronische incasso), tenzij anders overeengekomen. Voorafbetaling van de volledige vaste termijn is niet verplicht.

Betaalmethoden: Betaling kan geschieden via automatische incasso (domiciliëring), bancontact/bankkaart, overschrijving of andere door de Onderneming geaccepteerde wijzen. De consument heeft steeds de mogelijkheid om op een andere wijze dan domiciliëring te betalen

;het lid is dus niet verplicht om een domiciliëring te geven en kan een alternatief betaalmiddel kiezen.

 

Laattijdige betaling: Indien een verschuldigde abonnementsbijdrage niet tijdig is betaald, zal 22.COM BV het lid hierop wijzen via een herinnering. Bij niet-betaling binnen de in de herinnering gestelde termijn behoudt de Onderneming zich het recht voor om het lid de toegang tot de faciliteiten tijdelijk te ontzeggen totdat de betaling is voldaan. Daarnaast kan een wettelijke nalatigheidsintrest en/of forfaitaire vergoeding in rekening worden gebracht conform de bepalingen van het Belgisch recht, voor zover toegelaten in een B2C-context. Bij een betalingsachterstand van meer dan 30 dagen heeft de Onderneming het recht de overeenkomst te ontbinden wegens wanprestatie, onverminderd het recht om de openstaande bedragen (evenals eventuele schadevergoeding) van het lid te vorderen.

​

22.COM BV zal geen prijsverhogingen doorvoeren tijdens een lopende vaste contracttermijn (6 of 12 maanden). Voor abonnementen van onbepaalde duur kan de Onderneming een tariefwijziging doorvoeren, maar zij zal het lid hiervan minstens 30 dagen op voorhand schriftelijk (per e-mail of brief) op de hoogte stellen. In geval van een prijsverhoging of een andere wezenlijke wijziging in de abonnementsvoorwaarden, heeft het lid het recht om zijn contract onmiddellijk en kosteloos te beëindigen indien hij/zij niet akkoord gaat met de wijziging

 

. Blijft het lid na de ingangsdatum van de wijziging gebruikmaken van het abonnement zonder opzegging, dan wordt dit beschouwd als aanvaarding van de gewijzigde voorwaarden.

 

Duur, verlenging en opzegging van het abonnement

Initiële duur: De duur van het abonnement is afhankelijk van de gekozen formule (zie Abonnementsformules hierboven). De Milon Maand is van onbepaalde duur vanaf de startdatum; de Milon 6 Maand heeft een initiële vaste duur van 6 maanden; de Milon Jaar een initiële vaste duur van 12 maanden.

​

Stilzwijgende verlenging: Abonnementen met een vaste initiële duur (6 of 12 maanden) worden na afloop van die periode stilzwijgend verlengd voor onbepaalde duur, behoudens tijdige opzegging door het lid. Concreet betekent dit dat het lid na afloop van de initiële periode lid blijft onder dezelfde voorwaarden, met maandelijkse betaling en met het recht om op te zeggen zoals bij een Milon Maand abonnement. Om te voorkomen dat het abonnement doorloopt na de vaste periode, dient het lid uiterlijk op de laatste dag van de initiële looptijd zijn opzegging aan de Onderneming te melden (schriftelijk of per e-mail)

 

. Na de eerste stilzwijgende verlenging kan het lid het contract te allen tijde zonder verbrekingsvergoeding beëindigen, met inachtneming van hoogstens een redelijke opzegtermijn van 0 tot 1 maand (zoals hier bepaald)

 

 

Opzegging door het lid (onbepaalde duur): Een abonnement van onbepaalde duur (zoals Milon Maand of na de omzetting van Milon 6 Maand/Jaar) kan door het lid op ieder moment worden opgezegd. Opzeggen kan ter plaatse in de club, per brief of via e-mail gebeuren

 

. De Onderneming legt geen formalistische vereisten op voor deze kennisgeving – een duidelijke verklaring van het lid volstaat. Er is geen opzegtermijn vereist bij de Milon Maand formule: de opzegging treedt in principe onmiddellijk in werking of desgevallend aan het einde van de lopende betaalperiode, naar keuze van het lid (eventueel reeds vooruitbetaalde bedragen voor de resterende dagen van de lopende maand kunnen niet worden teruggevorderd). Voor opzegging van een stilzwijgend verlengd (onbepaald) contract na een 6- of 12-maand formule geldt evenmin een opzegtermijn of -vergoeding; opzegging zal in de regel betekenen dat het lidmaatschap stopt aan het einde van de huidige betaaldsperiode (maand) of eerder indien overeengekomen. Het lid hoeft bij opzegging geen reden op te geven en er zal geen verbrekingsvergoeding aangerekend worden voor tijdige opzegging van onbepaalde duur

 

Opzegging door het lid (tijdens vaste initiële duur): Tijdens de vaste initiële termijn van 6 of 12 maanden kan het lid de overeenkomst niet vroegtijdig beëindigen, behoudens in de uitzonderlijke gevallen hieronder (zie “Bijzondere opzeggingsgronden”). Het lid heeft zich ertoe verbonden het abonnement voor die minimumduur te handhaven. Vroegtijdige eenzijdige beëindiging door het lid kan in principe aanleiding geven tot betaling van de resterende abonnementsperiode als schadevergoeding, tenzij sprake is van overmacht of de hieronder beschreven uitzonderingen.

Bijzondere opzeggingsgronden (voortijdige beëindiging): Ongeacht wat hierboven is bepaald, kan het lid zijn abonnement met onmiddellijke ingang en zonder kosten opzeggen – zelfs tijdens een vaste loopperiode – in de volgende omstandigheden, mits het gebeuren van die omstandigheid het verderzetten van de overeenkomst onredelijk of onmogelijk maakt voor het lid:

  • Wijziging door de Onderneming: Indien 22.COM BV eenzijdig de essentiële contractuele voorwaarden wijzigt (bijvoorbeeld een ingrijpende wijziging in het aanbod of de diensten die deel uitmaken van het abonnement) of de openingsuren zodanig aanpast dat voortzetting van het abonnement voor het lid onmogelijk wordt, heeft het lid het recht om het contract vroegtijdig te beëindigen.

    Bijvoorbeeld: een substantiële vermindering van de toegankelijke uren of het schrappen van een voor het lid essentiële faciliteit zou onder deze bepaling kunnen vallen. Dit opzeggingsrecht geldt enkel indien de doorgevoerde wijziging kennelijk in het nadeel van de consument is ; bij een neutrale of voordelige wijziging bestaat dit recht niet.

  • Medische ongeschiktheid: Indien het lid door een ernstige blessure, ziekte of medisch letsel definitief (blijvend) niet meer kan sporten, kan hij/zij de overeenkomst onmiddellijk beëindigen. Dit moet worden gestaafd met een medisch attest dat bevestigt dat verdere fitnessactiviteiten voor onbepaalde duur afgeraden of onmogelijk zijn

    Het betreft hier een geval van overmacht voor het lid. In zo’n geval zal 22.COM BV geen verbrekingskosten aanrekenen. Reeds vooruitbetaalde bijdragen voor de periode na de beëindiging worden pro rata temporis terugbetaald, mits voorlegging van het medisch attest.

  • Overlijden van het lid: In geval van overlijden van het lid eindigt het lidmaatschap onmiddellijk en automatisch. Eventuele vooruitbetaalde abonnementsgelden vanaf de maand volgend op het overlijden worden teruggestort aan de rechtmatige erfgenamen op vertoon van een overlijdensakte.

  • Ernstige wanprestatie door de Onderneming: Indien 22.COM BV ernstig tekortschiet in haar essentiële verplichtingen (bijvoorbeeld de faciliteiten langdurig sluit zonder reden of het lid de overeengekomen toegang structureel ontzegt in strijd met de overeenkomst), heeft het lid eveneens het recht om de overeenkomst zonder kosten te ontbinden wegens wanprestatie langs de zijde van de Onderneming. Dit laat eventuele wettelijke rechten van het lid op schadevergoeding onverlet.

In elk van bovenstaande uitzonderingsgevallen zal het lid zijn opzegging met reden (en bewijsstukken, indien van toepassing) schriftelijk of per e-mail melden aan 22.COM BV. De opzegging wegens dergelijke uitzonderingsgrond gaat onmiddellijk in na ontvangst door de Onderneming. Geen verbrekingsvergoeding of opzegtermijn is verschuldigd door het lid in deze situaties

 

Opzegging door de Onderneming: 22.COM BV kan de overeenkomst met een lid beëindigen in geval van zwaarwichtige redenen. Dit omvat onder meer: (a) wanbetaling door het lid na herhaalde ingebrekestelling, (b) herhaaldelijke of ernstige schending door het lid van de huisregels of deze algemene voorwaarden (bijv. gevaarlijk gedrag, vandalisme, dopinggebruik, of ongepaste omgang met personeel/andere leden), of (c) enig gedrag dat de goede orde, veiligheid of reputatie van de fitnessclub ernstig schaadt. In dergelijke gevallen kan de Onderneming het contract met onmiddellijke ingang beëindigen middels schriftelijke kennisgeving aan het lid. Eventueel resterende betaalde abonnementsgelden worden afhankelijk van de omstandigheden en de reden van beëindiging al dan niet terugbetaald: bij ernstige fout van het lid vervalt het recht op terugbetaling voor de lopende periode, onverminderd het recht van de Onderneming om vergoeding te vorderen voor aangerichte schade. Bij een opzegging door de Onderneming om een andere reden (bijv. stopzetting van de exploitatie van de fitnessclub) zullen reeds betaalde bedragen voor niet-geleverde diensten worden teruggestort.

​

Wijze van opzeggen: Opzegging of beëindiging van het abonnement (door het lid in normale omstandigheden of door het lid/onderneming in bovenvermelde gevallen) dient te gebeuren per brief, e-mail of mondeling aan de balie. De Onderneming zal een mondelinge opzegging in de club steeds schriftelijk bevestigen voor beide partijen’ administratie. We stellen geen strenge vormvereisten voor een opzegging: deze mag in eender welke vorm gebeuren, zolang duidelijk blijkt wie opzegt en per welke datum. Het lid hoeft behoudens de hierboven genoemde uitzonderingsgronden geen enkele motivering of bewijsstuk voor de opzegging te leveren

 

Enkel bij opzegging om medische redenen vragen wij een medisch attest als bewijs.

 

Opschorting van het abonnement en overmacht

Opschorting door het lid (tijdelijk bevriezen): In geval een lid tijdelijk niet kan sporten om medische redenen (bijvoorbeeld door een blessure of ziekte die niet definitief is, maar wel een bepaalde herstelperiode vergt), kan het lid een tijdelijke opschorting van het abonnement aanvragen. Voorwaarde is dat een medisch attest aantoont dat het lid gedurende minstens 1 maand geen gebruik kan maken van de fitnessfaciliteiten

 

De opschortingsperiode wordt vastgesteld in overeenstemming met de door de arts aanbevolen herstelperiode. Tijdens de goedgekeurde schorsingsperiode is het lid geen abonnementsgeld verschuldigd, behalve eventueel een beperkte administratieve kost voor het verwerken van de opschorting

 

Gedurende de schorsing heeft het lid geen toegangsrecht tot de fitness (de lidkaart kan tijdelijk worden geblokkeerd). Na afloop van de schorsingsperiode herneemt de overeenkomst haar werking voor de resterende looptijd

 

met andere woorden, de einddatum van een vast abonnement wordt met de duur van de schorsing verlengd, zodat het lid nog de volle voorziene contractduur kan benutten. Bij onbepaalde duur abonnementen betekent dit dat de betalingen terug hervat worden na de schorsingsperiode. Een opschorting kan maximaal 6 maanden aaneengesloten duren, behoudens anders overeengekomen in uitzonderlijke gevallen. Indien na de voorziene schorsingsperiode het lid nog steeds niet kan sporten, dient opnieuw contact opgenomen te worden voor een eventuele verlenging van de opschorting of opzegging bij blijvende overmacht.

 

Overmacht aan de zijde van de Onderneming: In geval van overmacht of uitzonderlijke omstandigheden waarbij 22.COM BV haar diensten tijdelijk niet kan aanbieden (bijvoorbeeld door een pandemie, overheidsmaatregel die tijdelijke sluiting oplegt, brand, overstroming of andere onvoorziene gebeurtenissen buiten de wil van de Onderneming), worden de verplichtingen van de Onderneming opgeschort voor de duur van de overmacht. De Onderneming zal het lid zo spoedig mogelijk informeren over de situatie en de verwachte duur. Tijdens een periode van verplichte sluiting of onbeschikbaarheid van de diensten zal de Onderneming:

  • Ofwel de lopende abonnementen bevriezen (schorsen) voor de duur van de sluiting, zodat er geen ledenbijdragen verschuldigd zijn voor die periode en de abonnementstermijn dienovereenkomstig wordt verlengd wanneer de diensten hervatten.

  • Ofwel pro rata krediet of terugbetaling voorzien voor de periode dat het lid geen gebruik kon maken van de fitness (bijvoorbeeld door die periode in mindering te brengen op de volgende factuur of door terugbetaling indien vooruitbetaald).

Bij langdurige overmacht (langer dan 3 maanden) is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te beëindigen zonder enige aansprakelijkheid. In geval van definitieve stopzetting van de activiteiten van de Onderneming (bijvoorbeeld bij faillissement of permanente sluiting van de club) zullen alle abonnementen van rechtswege eindigen en zal de Onderneming pro rata eventuele vooruitbetaalde bedragen voor niet-geleverde diensten terugbetalen aan de leden.

Overmacht aan de kant van de Onderneming sluit iedere schadevergoeding uit voor de leden voor de periode van de overmacht. Dit betekent dat 22.COM BV niet aansprakelijk kan worden gesteld voor veranderingen in dienstverlening of sluiting ten gevolge van overmacht, voor zover zij het nodige doet om leden tegemoet te komen via opschorting of verlenging zoals hierboven beschreven.

​

Aansprakelijkheid van de Onderneming en het lid

Aansprakelijkheid van 22.COM BV: De Onderneming stelt haar faciliteiten en dienstverlening naar beste vermogen ter beschikking en waakt over een veilige omgeving. Echter, deelname aan sportactiviteiten geschiedt op eigen risico van het lid. 22.COM BV is niet aansprakelijk voor enige lichamelijke letsels of gezondheidsschade die een lid oploopt tijdens het trainen, behalve indien dit te wijten is aan een fout of nalatigheid van de Onderneming (bv. door gebrek aan onderhoud of onveilige toestellen). De Onderneming sluit haar aansprakelijkheid voor schade niet uit in geval van opzettelijke fout of zware nalatigheid langs haar zijde, noch voor overlijden of lichamelijk letsel veroorzaakt door haar nalatigheid, conform de toepasselijke wettelijke bepalingen (een eventuele contractuele clausule die dergelijke aansprakelijkheid geheel zou uitsluiten, wordt als nietig beschouwd onder het Belgisch recht). Wel is 22.COM BV niet aansprakelijk voor gewone, lichte fouten of voor schade die het gevolg is van het niet naleven door het lid van de instructies of regels.

​

De Onderneming is evenmin aansprakelijk voor verlies, diefstal of beschadiging van persoonlijke eigendommen van leden op het terrein (inclusief in de kleedkamers of lockers), tenzij dergelijke schade het gevolg is van een toerekenbare tekortkoming of opzettelijke daad van de Onderneming of haar personeel. We raden aan om geen waardevolle objecten onbeheerd achter te laten; er zijn lockers voorzien voor opbergen op eigen risico.

Indien de Onderneming toch aansprakelijk zou worden gesteld voor enige schade, is haar aansprakelijkheid in elk geval beperkt tot directe schade. Aansprakelijkheid voor indirecte schade (zoals gederfde winst, verlies van opportuniteiten, e.d.) is uitgesloten voor zover wettelijk toegestaan. In alle gevallen is de totale aansprakelijkheid van 22.COM BV begrensd tot het bedrag van de door het lid betaalde abonnementskosten over de 6 maanden voorafgaand aan het schadegeval, tenzij de wet een hogere aansprakelijkheid oplegt.

​

Aansprakelijkheid van het lid: Het lid wordt geacht de apparatuur en faciliteiten op een normale, zorgvuldige manier te gebruiken. Het lid is aansprakelijk voor schade aan de apparatuur, infrastructuur of personen die het gevolg is van een toerekenbare fout of nalatigheid van het lid. Bijvoorbeeld: indien het lid opzettelijk of door roekeloos gedrag toestellen beschadigt, zal hij/zij de herstel- of vervangingskosten moeten vergoeden. Evenzo is het lid verantwoordelijk voor ongevallen of letsels die hij/zij aan andere personen toebrengt binnen de fitnessclub. 22.COM BV kan het lid aansprakelijk stellen en (buiten)gerechtelijke stappen ondernemen om de geleden schade te verhalen in dergelijke gevallen.

​

Huisregels en gedrag

Om een veilige en aangename omgeving te garanderen, dient ieder lid de huisregels en aanwijzingen van het personeel van 22.COM BV op te volgen. De huisregels (zoals betreffende hygiëne, correcte kledij, gebruik van handdoek, opruimen van materialen, maximale gebruiksduur van toestellen bij drukte, etc.) zijn zichtbaar uitgehangen in de club en beschikbaar op de website. Bij overtreding van de huisregels of wangedrag behoudt de Onderneming zich het recht voor om het lid hierop aan te spreken en bij ernstige of herhaalde overtredingen passende maatregelen te nemen (zoals tijdelijke schorsing of, in laatste instantie, beëindiging van het lidmaatschap, zie hoger). Respectvol gedrag tegenover medesporters en personeel is te allen tijde verplicht; elke vorm van discriminerend, agressief of intimiderend gedrag wordt niet getolereerd.

​

Drugs, doping en alcohol zijn verboden in de fitnessclub. Dieren (met uitzondering van erkende assistentiehonden) zijn niet toegelaten in de faciliteiten. Het is het lid niet toegestaan commerciële activiteiten te ontplooien of eigen personal training diensten aan te bieden aan andere leden binnen de club zonder toestemming van 22.COM BV.

​

Herroepingsrecht (indien van toepassing bij verkoop op afstand)

Volgens het Belgische consumentenrecht (Wetboek van Economisch Recht, boek VI) heeft een consument het recht om, bij overeenkomsten op afstand of overeenkomsten buiten de fysieke verkoopruimte van de Onderneming, binnen een termijn van 14 kalenderdagen de overeenkomst zonder opgave van redenen te herroepen (ontbinden)

​

Voor de fitnessabonnementen van 22.COM BV betekent dit het volgende:

  • Indien u online of buiten de fitnessclub (bijvoorbeeld via onze website of telefonisch, zonder fysiek bezoek aan de club) een abonnement afsluit, dan heeft u wettelijk recht op een bedenktermijn van 14 dagen te rekenen vanaf de dag na de bevestiging van uw inschrijving. U kunt in dat geval binnen die 14 dagen uw inschrijving kosteloos en zonder motivatie annuleren
     

  • Om gebruik te maken van dit herroepingsrecht, volstaat het ons binnen de bedenktijd van 14 dagen op de hoogte te stellen van uw beslissing om het contract te herroepen. Dit kan via een ondubbelzinnige verklaring per e-mail of per post. U mag hiervoor desgewenst het modelformulier voor herroeping gebruiken, maar dit is niet verplicht
    We zullen de ontvangst van uw herroeping zo spoedig mogelijk bevestigen.

​

  • Als u gedurende de bedenktijd nog geen gebruik heeft gemaakt van onze fitnessdiensten (u bent bijvoorbeeld nog niet komen trainen), zullen wij alle van u ontvangen betalingen volledig terugstorten binnen 14 dagen na uw herroepingsmededeling

    Dit gebeurt via hetzelfde betaalmiddel als waarmee u de oorspronkelijke transactie heeft verricht, tenzij anders overeengekomen. Er worden geen kosten in rekening gebracht voor zo’n terugbetaling.

​

  • Indien u tijdens de bedenktijd reeds wel gebruik heeft gemaakt van de fitness (bijvoorbeeld u bent al komen sporten binnen die 14 dagen op eigen verzoek), dan mogen wij u een bedrag aanrekenen dat evenredig is met wat reeds geleverd is tot aan het moment van uw herroeping

    Concreet: we zullen in dat geval de terug te storten som verminderen met het abonnementsgeld voor de dagen waarop u van de fitnessfaciliteiten gebruik heeft gemaakt tijdens de bedenktijd. U krijgt dus een pro rata terugbetaling.

  • Uitzondering: Het wettelijke herroepingsrecht van 14 dagen is niet van toepassing indien u het abonnement rechtstreeks in de fitnessclub (onze fysieke vestiging) afsluit. In dat geval wordt de overeenkomst immers in de onderneming zelf gesloten en is er geen sprake van een overeenkomst op afstand. Het herroepingsrecht geldt enkel als u uw abonnement online of buiten de onderneming hebt afgesloten

    Evenmin bestaat er een herroepingsrecht wanneer u een abonnement aangaat in het kader van uw beroep of als rechtspersoon (het herroepingsrecht geldt alleen voor consumenten die handelen voor privédoeleinden).

​

Wijziging van de voorwaarden en abonnementsgegevens

22.COM BV behoudt zich het recht voor om deze algemene voorwaarden van tijd tot tijd te wijzigen of aan te passen. Eventuele wijzigingen zullen in overeenstemming zijn met de toepasselijke wetgeving en zullen aan de leden worden gecommuniceerd via een geschikte drager (bijvoorbeeld per e-mail, via de website en/of via berichtgeving in de club). Bij wezenlijke wijzigingen (bijv. in de tariefstructuur, contractduur of belangrijke lidmaatschapsvoorwaarden) zal de Onderneming de leden ten minste 30 dagen op voorhand informeren. Het lid heeft in dat geval het recht om, indien hij/zij niet akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden, het abonnement kosteloos te beëindigen vóór de ingangsdatum van de wijzigingen

 

Blijft het lid na de inwerkingtreding gebruik maken van de diensten, dan worden de gewijzigde voorwaarden geacht aanvaard te zijn.

 

Wijzigingen die door de wet worden opgelegd (bijv. door gewijzigde wetgeving of regelgeving) kunnen onmiddellijk in werking treden indien vereist, maar ook daarvan wordt het lid op de hoogte gebracht. De meest actuele versie van de algemene voorwaarden zal steeds beschikbaar zijn op de website van 22.COM BV en op eenvoudig verzoek kosteloos in de club te verkrijgen.

​

Wijziging van abonnementsgegevens: Indien het lid tijdens de loop van het contract verhuist, van contactgegevens verandert of andere relevante persoonlijke wijzigingen doormaakt, dient het lid deze wijzigingen zo spoedig mogelijk aan de Onderneming door te geven. Dit is belangrijk om de communicatie vlot te laten verlopen (bijvoorbeeld voor facturatie of belangrijke mededelingen). Verzuim om wijzigingen door te geven kan niet aan de Onderneming worden tegengeworpen.

​

Het lid kan zijn abonnementsformule wijzigen zoals vermeld bij Abonnementsformules (bijvoorbeeld upgraden naar een langere duur); dergelijke wijziging wordt in onderling overleg geregeld en schriftelijk vastgelegd, zodat duidelijk is per welke datum de nieuwe formule ingaat en welke voorwaarden daarop van toepassing zijn.

​

Privacy en gegevensbescherming

In het kader van het lidmaatschap verzamelt en verwerkt 22.COM BV bepaalde persoonsgegevens van het lid (zoals contactgegevens, geboortedatum, eventueel medische attesten voor opschorting, etc.). De Onderneming verbindt zich ertoe deze gegevens zorgvuldig te behandelen in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) en de Belgische privacywetgeving. Persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt voor legitieme doeleinden, namelijk voor de ledenadministratie, facturatie, communicatie met leden, en de verbetering van onze dienstverlening. Zonder uitdrukkelijke toestemming van het lid zullen geen gevoelige medische gegevens worden verwerkt, behalve indien noodzakelijk voor de uitvoering van de overeenkomst (bijvoorbeeld om een opschorting wegens medische redenen te faciliteren) en dan nog conform de wettelijke grondslagen.

​

Een uitgebreide toelichting van hoe wij uw gegevens beheren, delen en beveiligen, vindt u in ons Privacybeleid op de website. Door akkoord te gaan met deze algemene voorwaarden, bevestigt het lid kennis te hebben genomen van het privacybeleid. Het lid heeft rechten met betrekking tot zijn persoonsgegevens, waaronder inzage, correctie, verwijdering en bezwaar, zoals uiteengezet in het privacybeleid. Vragen over privacy kunnen worden gericht aan ons contactadres of e-mail, vermeld in het Privacybeleid.

​

Toepasselijk recht en geschillenregeling

Op alle overeenkomsten tussen het lid en 22.COM BV is Belgisch recht van toepassing. Eventuele geschillen die uit of in verband met het lidmaatschap of deze voorwaarden ontstaan, zullen in eerste instantie tussen partijen onderling en minnelijk worden trachten opgelost. Het lid kan met klachten of geschillen steeds terecht bij de klantendienst van 22.COM BV (contactgegevens vermeld onder Identiteit). De Onderneming verbindt zich ertoe om klachten serieus te onderzoeken en binnen 7 kalenderdagen na ontvangst inhoudelijk te beantwoorden

.

 

Indien een geschil niet in der minne kan worden geregeld, erkent 22.COM BV uitdrukkelijk dat zij instemt met buitengerechtelijke geschillenbeslechting. Conform boek XVI van het Wetboek van Economisch Recht kan het lid, indien gewenst, het geschil voorleggen aan een bevoegde alternatieve geschillenregeling. In de fitnesssector bestaat er een gedragscode die voorziet dat geschillen bij voorkeur buitengerechtelijk worden geregeld via een gekwalificeerde entiteit of, bij ontstentenis daarvan, via de Consumentenombudsdienst

​

22.COM BV onderschrijft deze visie en zal meewerken aan een dergelijke alternatieve geschillenbeslechting als het lid hiervoor kiest. U kunt bijvoorbeeld terecht bij de Consumentenombudsdienst (consumentenombudsdienst.be) of het EU Online Dispute Resolution platform, of elke andere door de overheid erkende bemiddelingsdienst, voor bemiddeling of behandeling van het conflict buiten de rechtbank.

 

Mocht een minnelijke of buitengerechtelijke oplossing niet mogelijk blijken, dan behoren de rechtbanken van België tot de bevoegde instanties om het geschil te beslechten. Behoudens andersluidende dwingende wettelijke bepalingen (bijvoorbeeld inzake bevoegdheid van de rechtbank bij consumentenovereenkomsten), zullen geschillen worden voorgelegd aan de materieel bevoegde rechter in het gerechtelijk arrondissement waar 22.COM BV haar maatschappelijke zetel heeft (West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk). Deze clausule doet geen afbreuk aan het recht van de consument om, indien wettelijk voorzien, een geschil te laten behandelen door de rechtbank bevoegd volgens zijn/haar woonplaats of volgens andere toepasselijke bevoegdheidsregels.

​

Slotbepalingen

Indien één of meer bepalingen van deze algemene voorwaarden nietig, onwettig of onafdwingbaar worden bevonden, laat dit de geldigheid van de overige bepalingen onverlet. Partijen zullen in dergelijk geval in overleg treden om de nietige bepaling te vervangen door een rechtsgeldige bepaling die het economische en juridische doel van de oorspronkelijke bepaling zo dicht mogelijk benadert.

​

Deze algemene voorwaarden vormen een integraal deel van de overeenkomst tussen het lid en 22.COM BV. In geval van tegenstrijdigheid tussen deze voorwaarden en eventuele oude versies of andere documenten, prevaleren deze algemene voorwaarden. Niets in deze voorwaarden beperkt de wettelijke rechten van de consument.

​

Bij vragen omtrent deze voorwaarden kunt u steeds contact opnemen met 22.COM BV. Wij danken u voor het vertrouwen en kijken uit naar een sportieve samenwerking in onze fitnessclub!

bottom of page